14 juni 2011

Flugzeug: att branda himlen

Okej, nu är vi på resa igen, från berlin till belgrad. Berlinfesten gick jättebra, jättemånga köpte tidningen och var intresserade av oss.

Klockan är sju på morgonen och jag sitter på ett nytt flyg. Vid web-incheckningen valde jag en. fönsterplats långt bak. För att få se ut. Himlen. Molnen. Kan inte vänja mig.

När vi lyft flyger vi en stund mellan två lager av moln. Solen lyser in mellan dem, en strimma av blått syns. Nära lagren, du vet, den här upplevelsen av ett luddlandskap.

Uppenbart 3D-renderad miljö.

Flygbolaget har satt sin logga längst ut på vingen. Allt är vitt, utom himlen.

Flygbolaget lyckas kommunicera sitt varumärke till mig när jag tar del av den för mig magiska flygupplevelsen. Förutom att betala mängder med € för själva resan kan de alltså inte lämna min himmel ifred.

Inte ens i den här magiska miljön slipper jag kommersiella budskap överallt. Här, mitt i ingenting, kommer mördarmonstermiljöbovsmaskinen Flygplanet och våldsför sig på miljön. Inte nog med det, inte ens upplevelsen kan jag få ha i fred. Mitt i allt, en logotyp.

Men nu fick jag ett butterbread, så nu är allt förlåtet.

10 juni 2011

Flygplansresans distans

Det är något med att flyga.

När du sitter i ett flygplan ser du att världen är rund. Inte för att markens objekt är små - du har sett saker på distans förut. Du har sett kartbilder och miniatyrer förut.

Det är för att du ser hur horisonten kröker sig. När du låter ögonen vandra över horisonten ser du att den kröker sig. Att jorden är rund. Och liten.

Fast nu ser jag inte det. Nu är det moln.

Det sker mycket förändringar nu.

Jag och en vän har fått konststöd för att göra ett iphone-baserat konstprojekt.

Jag sitter just på ett flygplan med redaktionen för konstmagasinet Ful. Vi är på väg till vår releasefest i berlin. Sen ska vi svänga förbi belgrad.

Det är spännande nu. Mycket förändringar i mitt liv. Jag är spänd och hoppfull. Jag vet inte riktigt vad jag ska satsa på ännu, men jag vet att det kommer bli mer kultur. Konst.

Ny inriktning.

Det här innebär förövrigt att jag kommer få mer tid att blogga. Tro mig, jag har drygt trettio halvfärdiga bloggartiklar i evernote. Nu kommer jag ta tiden.